Heeej gutter ♡

Ryd ud i din garderobe (og i dit hoved)

Én ting, som jeg har kæmpet med hver eneste morgen i mit liv – indtil jeg blev bevidst om det for nogle år siden – har været: Dagens outfit.

 

Jeg husker kun morgener, hvor jeg er gået totalt i stå i mit hoved over, at skulle finde noget tøj, som jeg ville have på. Det er endda skildret i min “Morgen rutine”-video på Youtube fra 2017.

Det har altid været en struggle for mig og hele forløbet stjal bare en masse unødvendig energi fra mig.

Både fordi, at jeg endte med at prøve 3-5 forskellige outfits – og de restrende 2-4 ditchede outfits jo så skulle ryddes på plads igen. Og energien, som jeg har brugt hver eneste morgen på, at ærger mig, stresse over tøjet, irritere mig over udvalget… det gjorde, at jeg sjældent har startet mine dage særligt positivt.

Men sådan er det heldigvis ikke for mig mere. For jeg blev for nogle år siden, opmærksom på nogle meget brugbare metoder.

Det var især Capsule Wardrobe metoden, som ramte mig på et blødt sted.
Jeg hentede stor inspiration hos danske Use Less og nu hos Johanne fra Bedre Mode.

Kort fortalt handler det om, at man fokuserer på, at bygge sin garderobe ud fra få, tidsløse elementer, som alle passer sammen og som, ja, aldrig rigtig går af mode.
Og så kan man sagtens vælge fx en sommergarderobe og en vintergarderobe. Der er trods alt lidt temperaturforskelle her i det danske land.

For nyligt – lige efter nytår – blev jeg så introduceret til at spørge mig selv: “Does it spark joy?”.

Det er Marie Kondo, der så simpelt stiller spørgsmålet. Det ligger der iøvrigt en serie om på Netflix, som jeg kun kan anbefale, at man binger, inden man får igang med at rydde ud i sin garderobe.

 

Men første vigtige skridt, som jeg tog for et par år siden, var altså at rå ryddet ud.

Simpelthen væk med alt det, som jeg ikke brugte. Alt det, som jeg aldrig rakte ud efter, fordi jeg ikke elskede det. For meget af mit tøj var ligesom bare i min garderobe, fordi jeg “jo på et tidspunkt havde brugt penge på det”.

 

To-fire gange om året laver jeg stadig samme trick – altså, med at rå ryddet ud.
Og i samme ombæring pakker jeg hhv. sommertøj eller vintertøj ned i en kasse og opbevarer under vores høje seng. Så stresser sæson-tøjet mig ikke, og hvert halve år kan jeg åbne kassen på ny og glædes over nogle af de fede items, som nu føles som nye. Det er nærmest gratis shopping.

 

Hvis man ønsker at se processen, jeg går igennem, når jeg rydder op i min garderobe, kan man tage et kig på disse af mine Youtube-videoer: “WALK IN CLOSET Rydder op i alt mit tøj” og
“22 | Rydder ud i mit tøj – igen + CLEAN CLOSET TIL 2019″ 

Sådan så det stort set også ud i weekenden, da jeg igen begav mig ud i, at rå ryddet op og ryddet ud i mit tøj.

 

S T E P  B Y  S T E P :

Aller først: Lad være med at tænke på, hvor mange penge du har brugt på tøjet.
De penge var en energi du engang brugte og nu er den energi væk. I stedet skal du under oprydningen fokusere på den energi, du fremover gerne vil have i og omkring din garderobe. Så en forbudt tanke er altså “ehj, men jeg har jo brugt mange penge på den, så måske skulle jeg bare beholde den”.

Så på en en god podcast, en spændende lydbog eller din yndlingsplayliste – og så i gang.

 1. Lav en ren overflade til tøjet.
Der er ingen grund til, at det roder unødvendigt for øjet. For du skal lige om lidt igang med en meget rodet proces, som kommer til at kræve al din energi i den tid, oprydningen står på.

 2. Alt tøj skal ud – også undertøj og strømper.
Alt! Især hvis det er første gang du rydder ud. Få alt ud af din garderobe, så du har et frisk, ryddet lærred.

Næste gang du rydder op, behøver du dog ikke i samme grad at rydde alt ud på én gang. For så har du allerede styr på dine garderobe-grundelementer.

 3. Sortér
Nu kommer du til den tunge proces. Og den ér altså virkelig tung – det er ikke kun dig, der har det sådan. For der er så (nærmest uendeligt) mange stykker tøj, som vi pludselig tvinger os selv til, at tage stilling til.
Men det skal jo gøres.
Første gang startede jeg med en grovsortering og fjernede hurtigt alle de stykker tøj fra bunken, som jeg vidste skulle ud af mit mit liv.
Dernæst finkæmmede jeg og mærkede mere efter ved hvert stykke tøj… “Does it spark joy?”

Og én ad gangen kunne jeg putte bøjler tilbage på garderobestangen, med tøj jeg holdte af. Og resten kom over i ud-bunken.

3.1 Lav outfits – mærk efter om det skaber ro og glæde.
Indprint dig outfittet på din nethinde, så du husker det på en halvstresset morgen.

3.2 Passer tøjet overhovedet din krop?
Har du måske taget lidt på ? Har du endda tabt dig lidt? Altså, klæder tøjet egentlig din krop? Eller er det måske faktisk grunden til, at du aldrig får taget det på… fordi det ikke klæder dig, som du gerne vi have det?

3.3 Passer tøjet til denne sæson?
Eller skal det ned i opbevaringskassen?
Jeg har fx pakket alle mine søde sommerskjorter ned i en plastikkasse, som står under min seng, indtil næste forår. Så roder det ikke i min garderobe nu – og jeg ved, at jeg vil glædes over tøjet på ny, når jeg finder det frem igen om 6 om måneder.

 3.4 Hvis du er i tvivl alligevel, så vend bøjlen “forkert” på bøjlestangen.
På den måde kan du hurtigt lure om fx 3 måneder, om du har gået med tøjet. Vender bøjlen stadig forkert, har du ikke gået med tøjet og kan måske lettere tage stilling til, om tøjet rent faktisk skal ud af dit liv.

 4. Lav et system i din garderobe, som du har nemt ved at vedligeholde.
Det kan fx være at sortere efter farver. Eller ærmelængde. Eller begge dele (jeg gør begge dele).

Det samme med dine skuffer; hvad er vigtigt at have i de øvre skuffer og hvad vil du nøjes med i de nedre skuffer?

 5. Hvad skal ud-bunken så?
Noget af tøjet er helt sikkert værd at sælge. Her anbefaler jeg at bruge Tradono by Trendsales.
Andet tøj skal nok bare gives til genbrug. Husk, at RødeKors har tøj-containere i hele landet.

Vær igen hård i din sortering; gider du have en halvkedelig t-shirt liggende i dit hjem, i håb om at nogen en dag giver 25 kr. for den? Eller vil du hellere spare energien og i stedet donere t-shirten til genbrug?

Har du hullede trøjer og enlige sokker, kan du faktisk samle til bunke og indlevere tekstilerne i en H&M-butik. Så vil H&M sørge for, at tekstilerne genanvendes. Det er ikke helt dumt.

 

Og husk; øvelse gør mester!

 

MØS – indtil vi ‘snakkes’ igen 

HIGH FIVE – Frederikke Therese

2 kommentarer

 • Rikke

  Hvor er det bare et godt indlæg! Jeg står og har lejet en stand her til den første fordi nu skal der bare ryddes ud i min kæmpe garderobe hvor halvdelen har ikke set lyset i et år eller mere. Tan for hjælp til metode❤️

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Frederikke Therese

   Eeeehj, suuuper fedt, Rikke 🙂 Du skylder allerede dig selv en mega stor HIGH FIVE, for at have taget initiativet 😀 God arbejdslyst <3 // Frederikke

   Siden  ·  Svar på kommentar

Her kan du skrive en kommentar eller et spørgsmål

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Heeej gutter ♡